Ændring af campingpladserne.
Opstarten af campingpladser i midten af 60érne udfyldte campisternes behov på en helt anden måde end behovet i dag. Dengang var behovet begrænset til et plant areal, gerne kystnær og med muligheden for lidt indkøb samt strøm. Nu er behovet noget helt andet. Flotte faciliteter, Mange aktiviteter samt et serviceniveau der ikke kan sættes for højt.
Hvordan vil det så blive I fremtiden? Dansk Kyst & Naturturisme har sammen med LABLAND, Aarhus og forskellige Destinationer forsøgt at komme med et forslag til fremtidige campingpladser. Projektet er udført i 2022.
Forslaget tager udgangspunkt i en bæredygtig ferie med autentiske naturoplevelser. Spændende overnatningsmuligheder og attraktive aktivitetstilbud. Der
tages udgangspunkt i De aktive campingturister som ønsker at lære nye mennesker at kende, Nyder det lokale med besøg hos attraktioner og aktiviteter i nærområdet. De cykler, vandrer, svømmer og har et stort social behov. De sætter pris på en god campingplads med gode faciliteter.
Den mere fordybelsesdrevne campingturist som sætter pris på fred og ro og foretrækker af samme grund en mindre campingplads med hyggelig stemning og grundlæggende faciliteter. De er ikke så aktive men nyder stemningen hvor de er. De kan godt lide at tage på udflugt i naturen eller besøge hyggelige byer.
De nye outdoor og bæredygtighedsdrevne turist som vil opleve – og nærmest leve i – naturen på afstand fra en travl hverdag. De lægger vægt på områder uden masseturisme, tæt på deres hjemland. De passer på naturen som hjælper dem med at slappe af. De vil lave aktiviteter i og med naturen. De fleste vil cykle eller vandrer men også mountainbiken, sup, surf og havkajak har interesse.
Med udgangspunkt i de tre målgrupper er det vigtig at bruge landskabet som scenografi. Naturen er vigtig i sin tilstedeværelse. Dette gøres ved at lade naturen være en integreret del af campingpladsen. Landskabet skal bruges som scenografi, hvor beplantning og topografi skaber intime rum og zoner. Inddel pladsen i forskellige zoner.
Campingpladser tiltaler forskellige gæstetyper og er et oplagt valg, for dem der vil ud i naturen. Her er plads til samvær, nærhed, fællesskab og aktiviteter. Det anbefales dog at inddele pladserne i forskellige zoner der giver plads til målgruppernes forskellige behov.
Skab naturnære overnatningsmuligheder ved at fremhæve forskellige komfortable overnatningsformer indenfor de forskellige zoneinddelinger. Dette kan appelleres til flere gæstetyper, hvor der både er plads til de mere luksuriøse, men også primitive forhold, både ift. Udlejningsenheder og grønne enheder.
Styrk den lokal oplevelsesværdi med et socialt aspekt, ved uformelle sociale interaktioner kan opstå. Dette kan give plads til nye, potentielle indtægtskilder til gavn for både campingpladsen og lokale aktører i området. Pladsen kunne tilbyde en lokal smagsoplevelse ved at sælge lokale råvarer. Eller afholde outdoor relaterede aktiviteter.
Tænk i bæredygtighed og biodiversitet. Et ferievalg præger de værdier, vi er optagede af, og bæredygtighed er en højaktuel ferieform, der kan understøtte camping, hvor der er nærhed til naturen, familietid og selvfordybelse. Ved bl.a. at integrere naturen med respekt for flora og fauna kan biodiversiteten højnes, og med bæredygtige tiltag i forskellig skal kan campingpladserne tilbyde en grønne profil, der tager hånd i miljøet. Ønskes yderligere oplysninger kan dette hentes på.